Jakončič

VINARSKA TRADICIJA družinske kmetije Jakončič sega v leto 1847, ko sta Mihael in Carolina Jakončič prevzela prve vinograde v vasi Kozana v Goriških Brdih ter tako postavila temelj družinskemu vinarstvu.
Zaveza kakovostni pridelavi grozdja in vina na kmetiji Jakončič je bila in je še vedno primarnega pomena. Le takšen način pridelave v kombinaciji s specifičnimi vinogradniškimi legami je lahko osnova za pridelavo ekstraktnih, mineralno bogatih in strukturnih vin.
Enolično brnenje traktorja tam nekje v brajdi je edini dokaz, da tehnika sme vstopiti v svet, ki sicer gradi na ročnem delu, na tradiciji in znanjih, ki se prenašajo iz roda v rod. Izkušnje starejših usmerjajo neučakanost mladih in na kmetiji so nadvse ponosni, da si starši in otroci delijo skrb za vinograde, kletarjenje in trženje.
Vina se delijo v dve liniji, Jakončič in Carolina. V prvi prevladujejo sveža sortna vina iz mlajših vinogradov, v drugi, ki predpostavlja daljše zorenje v hrastovih sodih, pa je več zvrsti na osnovi grozdja iz starejših vinogradov, klasična penina, vino iz sušenega grozdja, kakor tudi rebula, malvazija in modri pinot.