Barve merlota spominjajo na intenziven granitni kamen. Vonj spominja na gozdne sadeže z rahlo barrique noto. Zaradi elegantnih taninov je okus gladko suh. Vino je polmočnega značaja, harmonično in pusti dolg pookus.
Grozdje se macerira 10 dni v posodah iz nerjavnega jekla, hkrati pa poteka alkoholna fermentacija. Vino zori s kvasovkami, 50 % v posodah iz nerjavnega jekla in 50 % v uporabljenih sodih barrique, 10 mesecev.
VINARSKA TRADICIJA družinske kmetije Jakončič sega v leto 1847, ko sta Mihael in Carolina Jakončič prevzela prve vinograde v vasi Kozana v Goriških Brdih ter tako postavila temelj družinskemu vinarstvu. Zaveza kakovostni pridelavi grozdja in vina na kmetiji Jakončič je bila in je še vedno primarnega pomena. Le takšen način pridelave v kombinaciji s specifičnimi vinogradniškimi legami je lahko osnova za pridelavo ekstraktnih, mineralno bogatih in strukturnih vin. Enolično brnenje traktorja tam nekje v brajdi je edini dokaz, da tehnika sme vstopiti v svet, ki sicer gradi na ročnem del... [več o vinarju]