Bela Karolina je vino zlato rumene barve. Vonj je izrazit, z izrazitim vonjem po kokosu, karameli in zrelem sadju. V ustih je vino suho, gosto, z ustrezno stopnjo kislosti. Prepoznamo nekaj diskretnih arom zorenja in kvasovk. Zelo kompaktno in harmonično vino z dolgim okusom.
Ohlajeno grozdje se macerira 48 ur, nato se stisne pod nizkim tlakom. Alkoholno vrenje poteka pri nadzorovani temperaturi. 20 % Chardonnaya zori v hrastovih sodih. Po enem letu se vina dekantirajo in združijo.
VINARSKA TRADICIJA družinske kmetije Jakončič sega v leto 1847, ko sta Mihael in Carolina Jakončič prevzela prve vinograde v vasi Kozana v Goriških Brdih ter tako postavila temelj družinskemu vinarstvu. Zaveza kakovostni pridelavi grozdja in vina na kmetiji Jakončič je bila in je še vedno primarnega pomena. Le takšen način pridelave v kombinaciji s specifičnimi vinogradniškimi legami je lahko osnova za pridelavo ekstraktnih, mineralno bogatih in strukturnih vin. Enolično brnenje traktorja tam nekje v brajdi je edini dokaz, da tehnika sme vstopiti v svet, ki sicer gradi na ročnem del... [več o vinarju]